Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων: Υιοθέτηση αναθεωρημένης Οδηγίας

Το Συμβούλιο ενέκρινε μια αναθεωρημένη Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων, ολοκληρώνοντας έτσι το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Οι πρόνοιες της αναθεωρημένης Οδηγίας στοχεύουν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να ενθαρρύνουν την ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων.

Με την αναθεωρημένη Οδηγία, προωθούνται οικονομικά αποδοτικές εργασίες ανακαίνισης, εισάγεται δείκτης ευφυΐας για τα κτίρια, απλοποιούνται οι επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και προάγεται η ηλεκτροκινητικότητα δημιουργώντας ένα πλαίσιο για θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων στα παρκινγκ των κτιρίων.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τροποποιεί την Οδηγία 2010/31/ΕΕ και συμπληρώνει τα μέτρα βάση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση 2012/27/ΕΕ, καθώς και τη νομοθεσία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων. Αποτελεί μέρος της δέσμης για την καθαρή ενέργεια που υπέβαλε η Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Μετά την επίσημη από το Συμβούλιο, που αποτελεί το τελευταίο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας, η Οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα. Η προθεσμία μεταφοράς της νομοθεσίας αυτής είναι 20 μήνες.

Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε το κείμενο της Οδηγίας εδώ.